Zdá sa, že vo svojom prehliadači nemáš povolené cookies pre túto webovú lokalitu a z toho dôvodu tieto stránky NEBUDÚ fungovať správne! Preto by bolo vhodné povoliť cookies aspoň pre túto lokalitu a tak ti poskytneme všetky funkcie tak, ako sme ich naprogramovali.
Posledné diskusie na Aqua-Fish+
  1. Lubos204 na Chov Prísavníka Škvrnitého - Rozmnožovanie, Kŕmenie, Starostlivosť, Obr& dňa
  2. Blahoslav_Jurina na Ako rozmnožovať a starať sa o Cichlazomu zebrovitú dňa …zobraz viacero z posledných diskusií
  3. Matus156 na Chov Prísavníka Škvrnitého - Rozmnožovanie, Kŕmenie, Starostlivosť, Obr& dňa
  4. Richard555 na Ako rozmnožovať a starať sa o Cichlazomu zebrovitú dňa
  5. Wittman1942 na Informácie pre správny odchov Gupky (Poecilia reticulata) a o jej rozmnožovaní dňa
  6. rocki123456789 na Chov Prísavníka Škvrnitého - Rozmnožovanie, Kŕmenie, Starostlivosť, Obr& dňa
  7. Petzo na Chov Korytnačiek - Potreby, tipy a návody dňa
  8. Larasfish na Návod ako chovať Molinézie čierne, tiež známe ako Black molly dňa
  9. aurelius na Článok a fórum o chove Karasa závojového dňa
  10. Wocap na Článok a fórum o chove Kreviet Amano (Cardinia japonica) dňa

Modrý delfín (Malawi)

Úvod

V tomto článku sa venujeme chovu rybky známej ako Modrý delfín Malawi. Či už máte akékoľvek skúsenosti, alebo otázky ohľadom chovu tohto druhu, radi ich zverejníme. Stačí vyplniť formulár na spodku tejto stránky.

Odborné a hovorové názvy

Modrý delfín je hovorový názov pre druh ryby známy pod dvoma odbornými názvami: Cyrtocara moorii a Haplochromis moorii. Táto ryba si vyslúžila svoj hovorový názor, pretože je modrá a tvar jej hlavy sa dosť podobá tvaru hlavy delfína. Ďalšie hovorové názvy sú modrý delfín Malawi, delfínia cichlida, blue moorii a hap moorii. Táto relatívne mierumilovná cichlida je vďaka svojmu jasnému, lesklo modrému sfarbeniu nádherná na pohľad.

Stavba tela

Modrý delfín má na šiji hrb vystupujúci z čela a vyduté pery, ktoré mu z tváre vytŕčajú ako zobák. Keď sa tieto fyzické črty skombinujú, pripomínajú delfína. Hrb na šiji sa vyvíja, keď ryba dospieva a časom sa postupne zväčšuje. Tento hrb sa vyvinie aj u samca, aj u samičky. Sú kovovo modrej farby a niekedy majú po tele aj čierne škvrny. Tieto nápadné druhy dorastajú do maximálnej dĺžky 25 cm, hoci samičky bývajú menšie ako samce. Tento druh má potenciál dožiť sa 12 až 15 rokov. Rastú pomaly a trvá dlhý čas, kým dosiahnu sexuálnu vyspelosť.

Správanie a znášanlivosť

Táto relatívne mierumilovná ryba je tak nenásilná, ako sa dá očakávať od africkej cichlidy. No nenechajte sa tým zmiasť, pretože je stále schopná zožrať ryby dosť malé na to, aby slúžili ako potrava. Modré delfíny by nemali byť v rovnakom spoločenstve s malými, neagresívnymi rybami ako tetry a gupky, no skvele si rozumejú s mierne agresívnymi druhmi cichlíd, s prísavníkmi, sumcami synodontis a corydorasmi. Veľmi dobre sa im darí v akváriách, kde sú jediným druhom rýb, pokiaľ je za účelom rozmnožovania v nádrži viac samičiek ako samcov. Samce potrebujú možnosť výberu, v prípade, že nejaká samočka nie je práve pripravená na kladenie vajíčok. Modré delfíny môžu byť počas kladenia vajíčok, alebo ak nie je dostatok teritória pre všetkých, trochu agresívne, preto im poskytnite dostatočný priestor na plávanie, aby sa predišlo sporom.

Výživa

Kvôli svojim loveckým zvyklostiam v prírode, sa modré delfíny považujú za mikro-predátorov. Živia sa mikroorganizmami rozptýlenými vo vode rybami, ktoré prekopávajú substrát. V zajatí tieto mäsožravce akceptujú niekoľko mäsitých jedál, ako žiabronôžky, larvy pakomára, hovädzie srdcia, suché vločky a granulky. Vo svojej výžive si nepotrpia na zelenú zeleninu, no prijmú ju ako možnosť obživy, ak nič iné nie je dostupné. Proste si pamätajte, že pre ich zdravie a rast je nevyhnutná potrava zložená z množstva bielkovín.

Modrý delfín Malawi, 1

Modrý delfín Malawi, 2

Pôvod

Jazero Malawi je jazero vo východnej Afrike, ktoré je domovom pre mnohé druhy cichlíd vrátane C.moorii.

Prostredie

Tento druh nájdeme v plytkých, piesočnatých oblastiach jazera Malawi. Zvyknú sa strániť skalnatých útesov jazera, ktoré obývajú mbuna cichlidy. Ak do výzdoby akvária zahrniete skaly a jaskyne, nemalo by ich byť veľa a mali by ste ich umiestniť tak, aby mali ryby čo najviac priestoru na plávanie. Radi prekopávajú dno, preto im prospeje pieskový alebo jemne štrkový substrát.

Podmienky v akváriu

C. moorii sú veľmi odolné ryby a na vodu nemajú špeciálne požiadavky. Keďže pochádzajú z jazera Malawi, sú zyvknuté na tvrdú vodu medzi 10 a 20 dGH so zásaditosťou niekde medzi 7.2 a 8.6. Teplota by mala byť v rozmedzí od 23°- 27°C. Zásobte ich čerstvou, tečúcou vodou a voľným priestorom na plávanie. Pre tri samičky a jedného samca by ste mali zabezpečiť minimálne 570 litrové akvárium, keďže tieto ryby bývajú dosť veľké. Ak je vaším cieľom cichlidy rozmnožiť, robte časté čiastkové výmeny vody.

Pohlavia

Pri tomto druhu je veľmi ťažko rozlíšiť samca od samičky. Obaja majú na šiji hrb, aj keď u iných druhov cichlíd je skôr zakrpatený hrb typický pre samca. Samce bývajú zvyčajne väčšie ako samičky, no bude ťažko rozoznať či už daný jedinec dorástol do plnej dĺžky. Jasnosť a žiarivosť farby nie je spoľahlivým spôsobom na určenie pohlavia, pretože obe pohlavia mávajú sýte sfarbenie.

Rozmnožovanie

Veľa jedincov v akvaristikách bolo privezených priamo z divočiny. Dôvodom je, že sa tento druh dosť ťažko rozmnožuje v zajatí. Ak sa o to chcete pokúsiť, je to možné s častými výmenami vody, vysoko kvalitnou potravou bohatou na bielkoviny, a s niekoľkými samičkami na jedného samca, aby mal z čoho vyberať. Keď je ryba pripravená na rozmnožovanie, bude klásť vajíčka pomerne pravidelne. Táto ryba vychová v svojich ústach 20 až 90 vajíčok mesačne. Samička nakladie vajíčka na hladký, rovný povrch ako kameň alebo brvno. Po oplodnení vajíčok samcom, vezme samička vajíčka do úst, kde ich ponosí 3 až 4 týždne, pokým nebudú malé rybky samé schopné prijať potravu vo forme mikročervov a novovyliahnutých žiabronôžiek. Samička by mala byť premiestnená do samostatnej nádrže, kým v ústach nosí vajíčka. V tomto čase totiž nežerie a chýba jej energia, preto by nevládala brániť vajíčka a malé rybky pred potenciálnymi predátormi. Kľúčom je opatrne presunúť samičku do osobitnej nádrže tak, aby svoje potomstvo nevypustila z úst. To by bolo fatálne pre vajíčka a mláďatá, ak by boli nablízku ryby, čo by ich požrali.

Obrázky

Modrý delfín Malawi, 3

Modrý delfín Malawi, 4

Prosím, over si platnosť svojich prihlasovacích údajov. Ak u nás ešte nemáš účet, registruj sa zadarmo. Klikni tu pre zatvorenie tohto okna.

Bol si úspešne odhlásený! Toto okno sa automaticky zavrie!

Niečo sa pokazilo počas odosielania tvojej správy. Skús to znova, klikni tu, prosím!

Tvoja správa bola odoslaná, ďakujeme!

Stránka bola uložená, načítaj si znova, prosím!

Page has been created, you will be redirected now!

URL už existuje!

Cesta k fotke nie je unikátna!

Skutočne odstrániť túto stránku z databázy?

Stránka bola úspešne odstránená, teraz budeš presmerovaný!

Stránka nemohla byť odstránená!!

Táto konkrétna stránka nepovoľuje diskusiu. Skús nájsť článok, ktorý je tvojej rybke, rastlinke, alebo problému bližšie, pretože cez 99% našich stránok umožňuje diskusiu. Dôvod, prečo sme na tomto článku nepovolili diskusiu je ten, že je príliš obšírna. Ďakujeme za pochopenie! Klikni tu pre vyhľadávanie!

Naozaj odstrániť tento obsah zo stránky?

Skutočne odstrániť tento obrázok zo stránky?

Skutočne odstrániť tento obrázok zo stránky?

Vybraný komentár bol úspešne odstránený!

Vybraný obrázok bol úspešne odstránený!

Je potrebné zadať prihlasovacie meno, alebo emailovú adresu

Prístup k účtu bol obnovený, pozri si nové správy v tvojej emailovej schránke pre ďalší postup