Zdá sa, že vo svojom prehliadači nemáš povolené cookies pre túto webovú lokalitu a z toho dôvodu tieto stránky NEBUDÚ fungovať správne! Preto by bolo vhodné povoliť cookies aspoň pre túto lokalitu a tak ti poskytneme všetky funkcie tak, ako sme ich naprogramovali.
Posledné diskusie na Aqua-Fish+
  1. Lubos204 na Chov Prísavníka Škvrnitého - Rozmnožovanie, Kŕmenie, Starostlivosť, Obr& dňa
  2. Blahoslav_Jurina na Ako rozmnožovať a starať sa o Cichlazomu zebrovitú dňa …zobraz viacero z posledných diskusií
  3. Matus156 na Chov Prísavníka Škvrnitého - Rozmnožovanie, Kŕmenie, Starostlivosť, Obr& dňa
  4. Richard555 na Ako rozmnožovať a starať sa o Cichlazomu zebrovitú dňa
  5. Wittman1942 na Informácie pre správny odchov Gupky (Poecilia reticulata) a o jej rozmnožovaní dňa
  6. rocki123456789 na Chov Prísavníka Škvrnitého - Rozmnožovanie, Kŕmenie, Starostlivosť, Obr& dňa
  7. Petzo na Chov Korytnačiek - Potreby, tipy a návody dňa
  8. Larasfish na Návod ako chovať Molinézie čierne, tiež známe ako Black molly dňa
  9. aurelius na Článok a fórum o chove Karasa závojového dňa
  10. Wocap na Článok a fórum o chove Kreviet Amano (Cardinia japonica) dňa

LED Akváriové Osvetlenie

Za posledné roky sa spravilo niekoľko výskumov na pomoc akvaristom, ktorí chcú vo svojich akváriách udržiavať ten najvyšší štandard. Výsledkom sú početné dostupné vybavenia, ktoré akvaristom umožňujú lepšiu kontrolu nad akváriom, a teda nižšiu úmrtnosť a vyššiu rozmanitosť druhov rýb a iných tvorov, ktoré je možné chovať doma.

Výskumníci nezanedbali ani akváriové osvetlenie. Pôvodne boli jedinou možnosťou fluorescentné trubice, ktoré potrebovali osobitnú balastovú skrinku na transformáciu energie, čo viedlo k množstvu káblov na zadnej strane nádrže. Svetelné jednotky prešli pomalým vývojom. Snažiac sa uspokojiť požiadavky zákazníka sa fluorescentné trubice stali tenšími a kompaktnejšími, s vyšším výdajom svetla. Takéto parametre vyhovujú väčšine dnešných chovateľov. No existujú aj také akváriá, ktoré potrebujú ešte výkonnejšie svetelné jednotky, ktoré by nestáli celý majetok. Týka sa to najmä morských akvárií s koralovými útesmi. Koraly totiž pre svoje zdravie potrebujú silný zdroj svetla.

Ďalším dôležitým vynálezom boli svetelné systémy metal halide, ktoré sú však veľmi nákladné, či už hovoríme o kúpe alebo o spotrebe energie, keďže na vytvorenie požadovanej hladiny svetla potrebujú veľké množstvo wattov. Tento fakt viedol k zhotoveniu svetelného systému LED.

Osvetlenie LED sa už používa niekoľko rokov. V akváriovom hobby sa pôvodne využívalo ako lunárne osvetlenie, kvôli modrým lúčom svetla, ktoré prechádzajú akváriom počas denného módu. Svetelné jednotky LED sa skladajú z malých žiaroviek, ktoré sú usporiadané v pásoch a je ich tam od 12 do 24. Svetlá LED môžu osvetlovať aj jednotlivé ornamenty v akváriu. Potrebnými sa však stali svetelné jednotky LED, ktoré by boli silné ako metal halides, no ktoré by spotrebovali omnoho menej energie.

Takéto jednotky sú už dostupné a osvedčujú sa ako veľmi populárne a spoľahlivé. Mnohí majitelia útesových akvárií zaznamenali, že ich koraly sa pod svetlom LED viac otvárajú a majú sýtejšie farby.

Ako je bežné u každej novej technológie, ani svetelné jednotky LED nie sú lacné. Ich cena je porovnateľná s metal halides, no ich žiarovky sú trvácnejšie a spotrebujú menej energie. Ceny pôjdu dole, akonáhle začne svetelné jednotky LED vyrábať viac firiem, ktoré budú súťažiť o zákazníkov. Počiatočné výdavky sú vlastne cenou za výskum, ktorý je vždy nutný pri nových produktoch.

Jedným z dodávateľov osvetlenia LED je OC Reef, ktorý ponúka 60 wattový model CREE s 20 žiarovkami; na každú teda pripadajú 3 watty. Každá zo žiaroviek má 50 000 hodinovú životnosť. Majte na pamäti, že trubice T5 potrebujú výmenu každých 9 mesiacov. Táto jednotka je vhodná pre mäkké aj tvrdé koraly. Kontrolovať ju môžete pomocou štandardného spínača, plus má vstavaný prvok, ktorý vám umožní používať oddelene biele a modré svetlo.

Vstavaný je aj časovač, ktorý je nevyhnutný najmä pre útesové akváriá, pretože koraly a ostatní obyvatelia potrebujú kontrolované dávky denného svetla. Každá jednotka má záruku 3 roky.

Svetlo by malo dosiahnuť do hĺbky 120 cm, čo je veľmi pôsobivé. Na bielych žiarovkách nájdete hodnotu 10 000 K, čo znamená, že všetky koraly dostanú adekvátne osvetlenie. Pre akváriá čisto s rybami alebo pre tropické akváriá môžete intenzitu svetla znížiť, ak sa náhodou vyskytne problém s riasami.

Veľkou výhodou osvetlenia LED je funkčnosť bez produkcie tepla. V jednotkách sú vstavané ventilátory, ktoré môžete kedykoľvek vypnúť.

Svetelné jednotky LED dostanete v rôznych farbách ako čierna, strieborná a biela. Všetky sú pokryté práškom proti hrdzaveniu a zároveň mierne trblietavým práškom. Tak ako väčšina moderných svetelných jednotiek, aj osvetlenie LED môže byť podporené držiakmi alebo môže visieť na nejakých silných drôtoch. Vždy sa uistite, že je jednotka dostatočne upevnená a že ju nosné trámy udržia.

Detaily o modeli CREE nájdete na stránke www.ocreef.com.

Výhody osvetlenia LED

Nevýhody osvetlenia LED

Obrázky LED osvetlenia

Použité so súhlasom OCReef.com!

LED Akváriové Osvetlenie, 1

LED Akváriové Osvetlenie, 2

Prosím, over si platnosť svojich prihlasovacích údajov. Ak u nás ešte nemáš účet, registruj sa zadarmo. Klikni tu pre zatvorenie tohto okna.

Bol si úspešne odhlásený! Toto okno sa automaticky zavrie!

Niečo sa pokazilo počas odosielania tvojej správy. Skús to znova, klikni tu, prosím!

Tvoja správa bola odoslaná, ďakujeme!

Stránka bola uložená, načítaj si znova, prosím!

Page has been created, you will be redirected now!

URL už existuje!

Cesta k fotke nie je unikátna!

Skutočne odstrániť túto stránku z databázy?

Stránka bola úspešne odstránená, teraz budeš presmerovaný!

Stránka nemohla byť odstránená!!

Táto konkrétna stránka nepovoľuje diskusiu. Skús nájsť článok, ktorý je tvojej rybke, rastlinke, alebo problému bližšie, pretože cez 99% našich stránok umožňuje diskusiu. Dôvod, prečo sme na tomto článku nepovolili diskusiu je ten, že je príliš obšírna. Ďakujeme za pochopenie! Klikni tu pre vyhľadávanie!

Naozaj odstrániť tento obsah zo stránky?

Skutočne odstrániť tento obrázok zo stránky?

Skutočne odstrániť tento obrázok zo stránky?

Vybraný komentár bol úspešne odstránený!

Vybraný obrázok bol úspešne odstránený!

Je potrebné zadať prihlasovacie meno, alebo emailovú adresu

Prístup k účtu bol obnovený, pozri si nové správy v tvojej emailovej schránke pre ďalší postup